Click to enter complete search
Menara Prudential
Kuala Lumpur, Malaysia

A bold yet elegant tower, aesthetically inspired by royal Malaysian headwear

Located in the centre of Kuala Lumpur’s new 70-acre financial district, our vision for the Menara Prudential tower was to create a building that stood out as something legible yet elegant among the high rise towers of the Malaysian capital, while the interiors were designed to exude these same elements of professionalism and integrity.

For the public realm, the brief was to create an exemplary external space, and a setting befitting of an international financial district.

A building rooted in the area's cultural context

Based in the heart of the Tun Razak Exchange (TRX), this building serves as the Kuala Lumpur headquarters of Prudential, one of the world’s largest insurance companies.

This much-awaited, 27-storey commercial tower offers 51,018 square metres of Grade-A office space, and was the culmination of close collaboration between Broadway Malyan, Prudential, IJM Corporation Bhd, Prudential Assurance Malaysia Bhd, and TRX City Sdn Bhd – the district’s masterplanners.

From the outset our aspiration was to create a building that was rooted in the surrounding area’s cultural context. To achieve this, we thought about how the tower interacts at the ground level, integrating with an open, inviting public space to welcome workers and visitors into the site and provide a feeling of quality throughout the arrival spaces.

It was in these spaces that we sought to honour and reflect the local culture in a meaningful way, thinking carefully about our use of materials, greenery, and the layout of the streetscape, in order to give the development a cohesive sense of Malaysian style.

“We were tasked with creating a design that was both modern and simplistic, conveying confidence and assurance while reflecting Prudential’s values and befitting its location at the gateway of an international financial district.”
Indhira Sagita, Associate Director, Broadway Malyan

Sustainable and suited to the local climate

To suit the Malaysian climate, we planted trees with fine, feathery textured leaves with a subtle note of visual transparency, serving to provide shade, while more structural shrubs with characteristic ‘grass-blade’ leaves accented the landscape.

It was important for the Menara Prudential tower to be at the forefront of smart and sustainable development. Low-energy glass was used for the façade to provide a crisp aesthetic while reducing indoor building heat and increasing indoor environmental quality, a building management system serves to optimise lighting and temperature performance, while resource-saving measures allow for highly effective harvesting and recycling of rainwater – collectively, features like these have helped the building achieve a LEED Gold certification.

Materials such as travertine flooring, champagne aluminium wall cladding and etched laminated glass were also used in the interior design to add to the exclusiveness of the office.

Inspired by the Tengkolok DiRaja

Taking inspiration from the Tengkolok DiRaja, a royal Malaysian headdress, the building comprises three triangular elements at the top-roof element, façade pattern, and ground floor entrance.

The triangular element is also expressed as an internal design feature, which is intentionally bold and simplistic in design, serving to create a high-quality environment that evokes an air of professionalism and integrity, which is enhanced by the travertine flooring, champagne aluminium wall cladding and etched laminated glass.

Various areas of the interiors feature visual abstractions of the Prudential logo as a pattern base for wall cladding, graphics and feature glass – coupled with a neutral colour palette, the result is a distinct, prominent and immediate feeling of being immersed within the client’s brand.

“For us, it is about how the tower interacts at the ground level, integrating with an open, inviting public realm that will welcome you into the site and provide a feeling of quality throughout the arrival space. It is in these spaces that you can reflect the local culture in a meaningful way, and we thought carefully about our use of materials, greenery, and the layout of the streetscape to bring a Malaysian style to the development.”
Ian Simpson, Director, Broadway Malyan

Integration with the surrounding urban fabric

The landscape design looked at creating world-class streets using a range of innovative design solutions, emphasising pedestrian-friendly areas that allow for easy access to all, as well as ample considerations to shade, sustainability and cycle pathways.

This focus on the human scale and user experience chimes with the TRX vision for a large-scale public realm with permeability between public and private spaces.

Our meticulously developed material palette for the project featured a range of hard and soft materials, from paving, planting, water features, lighting and public art to wayfinding and environmental graphics.

We elected to move the lobby to the TRX park level to enhance this walkability, while supporting Kuala Lumpur’s urban fabric and helping to create a more sustainable and liveable city.

Get in touch

With studios around the world and a broad range of expertise across multiple sectors, we are well placed to help our clients to bring their visions to life. Click below for more information and contact details for our studios in the Americas, APAC, EMEA and the UK.

Contact us