Click to enter complete search
Plans submitted for innovative co-living scheme in Woking
29th October 2018

Plans have been submitted for an innovative and striking live/work development above a low-carbon energy centre that will provide power to a raft of new developments in Woking.

The 17-storey scheme includes the two storey energy centre, two floors of communal working and leisure space, 12 floors of co-living accommodation and a multi-use communal roof terrace.

The Power House has been designed by Broadway Malyan for Thameswey Group, which delivers localised low carbon energy infrastructure projects in addition to property development, housing and sustainability activities.

The Energy Centre is a key feature of Woking’s new energy network and the redevelopment of the town centre with the proposed design celebrating the idea of creating a generative space for ideas, start-ups and education as well as electricity and hot water.

Broadway Malyan director Peter Vaughan, who led the design of the building, said: “After identifying a local need for both student housing and co-living, the three elements of the project which include the power station, the communal work spaces and the co-living floors combine to support the concept of the Power House.

“This has been a unique design project due to the complexities of delivering a high quality residential building over the top of CHP station but by celebrating rather than minimising the industrial aesthetic, this scheme will deliver an exciting and aspirational new landmark that boldly articulates its mix of uses.”

The development will include a total of 247 apartments with each floor including two clusters of nine and 10 apartments, each around a communal kitchen. The kitchens will be located on opposite corners of the building with full height glazing to express the activity within the building along the two main approaches to the building.

The two communal and co-working floors, which will sit directly above the power station, will include traditional and flexible office space with conferencing and presentation rooms as well as a series of shared leisure facilities that could include a cinema room, gym and spaces to accommodate community events.

The development will also include a second floor terrace and a roof terrace that will offer residents the use of a communal vegetable and herb garden, a games and activities space as well as a series of relaxation and reading areas.

Externally the façade consists of vertical aluminium fins that that allow for ventilation of the energy centre while a less dense expression of these fins continues up the façade as the building rises, creating a depth of reveal on the highly engineered elevation.

The industrial aesthetic of the building is celebrated through the use of bold colours to accentuate the power station’s flues which are held within a steel framework of high quality detailing that is repeated across the scheme to unify the different uses areas.

Mark Rolt, chief operating officer at Thameswey Group, said the Power House proposals was a response to people’s changing lifestyles as well reflecting an aspiration within Woking to create exciting environments were innovation and creativity can thrive.

He said: “This is a stunning design for a building that will serve a number of important uses. The Power House places low carbon energy at the heart of the town’s economic development while the upper floors will bring contemporary co-working and co-living to the area for the first time.

“Having modern, affordable accommodation and workspaces in the same place will be a huge draw for creative, entrepreneurial young people at a time of huge transformation and opportunity in Woking.”

“The Power House places low carbon energy at the heart of the town’s economic development while the upper floors will bring contemporary co-working and co-living to the area for the first time.”
Mark Rolt, chief operating officer at Thameswey Group

Stay up to date with Broadway Malyan

If you would like to receive our quarterly newsletter please submit your details on the right.

We will hold your details on our contact database so we can process your request to receive our Dispatches newsletter. In every communication from Broadway Malyan, you will have the option to unsubscribe via a link. For further details see our Privacy Policy.