Click to enter complete search
Build to rent scheme approved in London commuter belt
8th April 2019

Plans for a new build to rent apartment scheme aimed at the London commuter market have been approved by planners.

The mixed use development designed by Broadway Malyan, that includes 145 private and affordable rent apartments and 900sqm of commercial office space, will be located close to Haywards Heath Station in Mid Sussex – 30 miles from the centre of London.

The scheme by Fairfax Properties is the latest in a swathe of redevelopment around the town’s train station, which also includes a new Waitrose and Premier Inn as well as new car parking for the station.

A visualisation of the facade of a new residential scheme designed by Broadway Malyan in Haywards Heath, Mid Sussex.

Broadway Malyan director Joe Witchell said: “Haywards Heath is becoming an increasingly popular location for professionals due to its easy access into London and Brighton and this development provides high quality living within a few minutes’ walk from the main railway station.

“As well as meeting the ambitions of the town, the development is also a reflection of changing lifestyles where people want the flexibility of tenure in sustainable locations with easy access to transport, local services and green spaces, all of which is offered by this scheme.”

The proposed scheme occupies a prominent site on the corner of Perrymount Road and Clair Road comprising four, seven storey residential buildings that follow the natural gradient of the site to differentiate the roof line of the scheme and to reduce the requirement for ramps and steps to access the buildings.

The ground floor of each of the blocks has taller proportions to provide a recognisable base for the scheme while the middle stories are grouped in two storey elements with equal bays that create a strong rhythm along the street frontage. The top two stories are the same proportions but set back to provide a clear top to the building.

The scheme is predominantly multi-red brick to blend with the existing streetscape while the top two set back storeys are clad with bespoke folded metal and filigree panels, which provide contrast to the brick and reference the site’s close proximity to the railway lines. The blocks share the same design language and materiality although the corner building celebrates its prominent location with a bespoke ‘stacked’ balcony arrangement.

The landscape design seeks to improve the public realm and continue the pattern established by other new developments in the vicinity with a mixture of formal and informal interventions including a row of semi mature trees, creating a buffer between the buildings and generous four metre footpath that runs the length of the frontage.

“As well as meeting the ambitions of the town, the development is also a reflection of changing lifestyles where people want the flexibility of tenure in sustainable locations with easy access to transport, local services and green spaces, all of which is offered by this scheme.”
Joe Witchell, Director, Broadway Malyan

Stay up to date with Broadway Malyan

If you would like to receive our quarterly newsletter please submit your details on the right.

We will hold your details on our contact database so we can process your request to receive our Dispatches newsletter. In every communication from Broadway Malyan, you will have the option to unsubscribe via a link. For further details see our Privacy Policy.