Ordnance Survey Headquarter

The new headquarters office for the Ordnance Survey comprises a business centre and open plan offices linked by a dramatic, triple-height atrium. Set on a 25-hectare site on the fringes of Southampton, the building accommodates some 1,000 employees in a bright and airy, modern facility. The building façade juxtaposes textured brickwork and white trespa, which contrast and complement each other to create a strong identity.

The design of the building was heavily influenced by the site’s physical and environmental surroundings and a desire to create a sustainable development, which maximises natural resources and minimises CO2 emissions. The BREEAM Excellent rated building employs passive techniques to control thermal heating and utilises building orientation and massing. Open plan offices are arranged in fingers running from east to west to provide natural ventilation and cooling, and to ensure views across landscaped grounds to the countryside beyond.

The atrium, which forms the social centre of the headquarters, includes terraces and curving staircases to create a bright and lively space. Visible from the campus entrance, it draws visitors in to the heart of the building.

Sustainable Achievment Award, The Office Agents Society Development Awards 2012

 

Client: Ordnance Survey
Location: Southampton, UK
Size: 25 hectares
Skills: Architecture, Sustainability, Landscape Architecture, Interior Design
Status: Completed

Related projects