National Heart Centre, Singapore 

The National Heart Centre Singapore is a competition-winning entry for the first sustainable heart centre in Southeast Asia. Recognising the correlation between the healing properties of natural light and planting, the concept draws inspiration from the medicinal courtyard gardens traditionally found in monasteries, from where the term hospital (from the Latin hospes) originates.

The concept was to build a strong affinity between the interior and exterior spaces, giving patients access to greenery and natural materials where possible. The main concourse, called ‘The Public Square’ has trees planted within its perimeter. The public clinic, also known as ‘The Park’ provides seating within a large garden, whereas the private clinic, named ‘The Tree House’ perches in the trees above the park. These areas are naturally lit and ventilated spaces where doctors, patients, workers and visitors alike can rest and recuperate.

Best Innovative Green Building (Silver Award), MIPIM Asia Awards 2014
International Health Project Worldwide (Highly Commended), Design and Health World Congress 2014
Green Mark Platinum Award, Building Construction Authority 2012

 

Client: Singapore Ministry of Health
Location: Singapore
Size: 35,000m²  
Skills: Architecture, Interior Design
Status: Completed

Related projects