Michael Marks Building, Leeds

The Michael Marks Archive Building is a joint venture between the University of Leeds and retailer Marks and Spencer to provide both with modern repository spaces with a suitably controlled environment for their valuable stock. The building provides the University of Leeds some 18,500m² of modern mobile shelving for their most valuable books and magazines and Marks and Spencer with modern repository spaces for their valuable stock, which includes unique textiles. It also provides Marks and Spencer with a permanent exhibition space in its home city.

Situated on Leeds University’s Western Campus and next to the new Law School, another Broadway Malyan design, the Archive Building is orthogonal in form to complete the southern edge of a University square. The building is wrapped in a distinctive bronze-tinted mirror glass façade, which protects the interiors from direct sunlight and reflects the changing conditions and surroundings. This glass façade is folded to represent the pages of a book or the folds of a dress, a reference to the items held within the archives.

The building is designed to the highest environmental standards to achieve U-Values of 0.15 w/m²k and an airtightness of 3m³/ hm² at 50 Pa. It is rated BREEAM very good.

Silver Winner, Green Apple Awards 2012


Client: University of Leeds/Marks and Spencer
Location: Leeds
Size: 2600m²
Skills: Architecture,  Landscape Architecture, Interior Design
Status: Completed
Accreditations: BREEAM Excellent

Related projects