Mann Island, Liverpool

Situated between the ‘Three Graces’ and Albert Dock, Mann Island is a RIBA award-winning mixed-use development which reconnects Liverpool’s city centre to its historic waterfront. The scheme opens up access to a previously enclosed dockland area to create three new public spaces, including a covered winter garden. These spaces are formed by the creation of two 14-storey residential buildings and a third, BREEAM ‘Excellent’ rated 12-storey commercial building. The scheme also includes retail, leisure and exhibition spaces at ground level, helping to re-animate the waterfront.

 In view of the site’s location at the heart of Liverpool’s UNESCO World Heritage Site, a highly imaginative and sensitive design approach was demanded. The two residential buildings form large trapezoidal wedges on the dock edge whilst the commercial building is orthogonal in order to reinforce the Strand’s streetline. The overlapping roofscapes of the residential blocks are designed to frame key views through to the ‘Three Graces’ whilst their apexes terminate vistas from the city centre and Chavasse Park. The sloping roofs also form a strong relationship with the neighbouring Museum of Liverpool building, while the flush, reflective, black marble cladding creates a clear visual separation between the new buildings and the listed buildings beyond. 

RIBA Northwest Awards winner 2015

 

Client: Countryside Neptune
Location: Liverpool, UK
Size: 12,778m²  GIA  
Value: £93M
Skills: Architecture, Landscape Architecture
Status: Completed (2014)

Related projects