Centenary Square, Birmingham

160 firms entered the open competition to redesign Birmingham’s Centenary Square, a large public space in the heart of the city surrounded by some of the city’s most important buildings including the new Library of Birmingham and Repertory Theatre. Broadway Malyan made the final shortlist of 5 and was awarded the ‘People’s Choice’ accolade.

Recognising the huge opportunity to create a world-class square for Birmingham, the concept was based on a timeline celebrating the past, present and future of the city. Divided into three segments, the Hall of Memory war-memorial forms the focal point of the past. Surrounded by a reflective pool it provides a place of contemplation, away from the noise of the city.

The central part of the square is seen as a place for the present. A flexible space with water fountains and lighting it is designed to partner the new library and be a space of events. The final part of the scheme pictures a green future for the city, recognising the responsibility we have to create a sustainable city for future generations. This takes the form of mixed woodland, to be planted by children from the city.

 

Client: Birmingham City Council
Location: Birmingham, UK
Size: 20,000m²  
Skills: Landscape Architecture
Status: Competition Entry

Related projects